Kupuje Mazdę 6 - prośba o pomoc.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • d_woj
    Drive
    • 2011
    • 68

SS, chmurki poszły sobie świeci słoneczko ???? i tak ma być
  • loyd
    RS
    • 2010
    • 2342

Wymieniam auto na Mazdę 6, 2.5, automat, benzyna ( w tej najbogatszej wersji - zapomniałem jak sie nazywa - Active ??). Mam ofertę za 143.000 pln - dobra cena ??. Ktoś ma jakąś orientację w temacie Mazdy w ogóle ?

Jeździłem dzisiaj tą wersja sprzed liftu - 2,5 benzyna i automat - bardzo fajnie jak na wolnossący silnik. Wersja po lifcie czymś się różni ? (oczywiście w zakresie skrzyni biegów, silnika, zawieszenia) - oczywiście jakby ktoś coś wiedział

(pamiętam, że to generalnie forum Octavii ).

Komentarz

• metrotest
      Rider
      • 2006
      • 506
      • Volkswagen
      • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
      • CCZA 2.0 TSI RS 200 KM

Jeździłem Mazdą 6 2.0 manual oraz 2.5 automat. Jak dla mnie różnica w osiągach nie jest warta dopłaty.

Komentarz

• Alonzo_
        RS
        • 2009
        • 2460
        • Hyundai

loyd
        A porównywałeś 2.0 165 KM z tym 2,5? W sensie czy jeździłeś?
        W poprzedniej wersji 6-tki 2,5 był nie raz porównywany do 2 litrówki i wnioski były jednoznaczne jak kolega wyżej pisze. Osiągi niespecjalnie wyraźnie lepsze (choć wg katalogu niby do setki ma 1,5 sek mniej 2,5) ale już spalanie wyraźnie wyższe. Z tego zestawienia opinie były, że nie warto dopłacać do 2,5. Ale może Ty inaczej to odbierasz...
        Swoją drogą ja akurat nie jeździłem 2,5 ale testowałem 2,0 w poprzedniej wersji F (Ty ją "przed liftową" chyba tu nazwałeś) ale w manualu i ona miała do tego benzyniaka bardzo dobrze skrzynie IMO dopasowaną i robiło to naprawdę przyjemną robotę razem jkana wolnossaka w tej pojemności.
        Może dlatego w testach ludzie mieli takie wrażenia jakie wyżej piszemy. Nie wiem jak to w 2,5 ale chyba cos raczej na rzeczy jest.
        Rozumiem, ze musi być automat?
        W Skypassion, która tu wydaje mi się podajesz w 2.0 nie ma automatu - stąd 2,5 podejrzewam się tu pojawiło.
        A może warto byłoby się zainteresować 2.0 165 KM w wersji SkyEnergy w automacie? Powiem szczerze nie kopałem w szczegółach - czego tu brak w wyposażeniu w porównaniu ze Skypassion i czy te braki Ci aż tak doskwierać będą.
        A różnica w kasie widzę w konfiguratorze to 30 kawałków....
        Wydaje mi się, że różnica w osiągach nie warta jest takiej kasy. A ten nowy 2.0 zbiera całkiem fajne noty. 3 lata temu p się zastanawiałem nad kupnem nowej wówczas "F"-ki i ją testowałem. Ale odpuściłem ostatecznie. Chce niebawem tego nowego w 2,0 Pb sam przetestować stąd opieram się bardziej na poprzedniej wersji i tym co ogólnie w testach się czytało. Ale to IMO

Komentarz

• sew1981
          RS
          S_OCP MemberModeratorr
          • 2009
          • 10917
          • Fiat

loyd, jesteś zdecydowany na tą 6 stkę?...jako, że to forum skodziarzy...zapodam z cennika skody:
          superb III 2.0 tsi 220 ps z dsg w laurin&klement kosztuje wyjściowo 144100 w katalogu, pewnie zniżki dają też. Ja bym wolał Basie osobiście turbo na wypasie - to większe auto, a nie wolnossaka w Mazdzie wypasionej z wolnym automatem. Mocowo i skrzyniowo nie ma podejścia mazda, no ale są gusta i guściki wizualne :P
          W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

Komentarz

• loyd
            RS
            • 2010
            • 2342

Zamieszczone przez sew1981
            a nie wolnossaka w Mazdzie wypasionej z wolnym automatem
            No taki wolny to ten automat nie jest. Całkiem sobie radzi.

No i cały ten wolnossak 2,5 mazdy też jest całkiem całkiem. No i w ogóle zaje...a jest Mazda 6. Choć wiem, że simply clever jest praktyczniejsze :wink:

Komentarz

• sew1981
              RS
              S_OCP MemberModeratorr
              • 2009
              • 10917
              • Fiat

loyd, oba auta ładne i praktyczne w sumie
              subiektywnie osobiście w tej cenie wolałbym poprostu mocniejszą superbasie laurina w dsg. W 6 siedziałem, w topowej wersji, ładnie zrobiony środeczek, też nie mało miejsca z tyłu ma nawet, ale nie tyle co w SIII :P . co kto woli :wink:

Komentarz

• fan
                Elegance
                • 2009
                • 760

Mazda 6 z silnikiem 2.5 nie jedzie :!: Aż byłem w szoku,że przy takiej mocy tak słabo się "zwija" pomimo małej masy własnej,jednak mały moment obrotowy daje o sobie znać. Jak dla mnie za tą kasę mimo super wyglądu to jest nie do przyjęcia.
                Respect All,Fear No One!

Komentarz

• irekk
                  L&K
                  • 2011
                  • 1093
                  • Octavia II (1Z3)
                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Każda Mazda 6 z automatem nie jeździ Przynajmniej nie jeździ tak jak TSI. Ale spalanie na szybkiej trasie ma mniejsze niż moje 1.4 TSI Poza tym ten dźwięk... Ogólnie porównywanie mazdy 6 do superba jest dość słabe. Superb jest sporo większy i kieruje się nim jak autobusem (długi i wąski). Maździe bliżej do premium i to czuć. Natomiast jak się nie ma znajomości to się upustu nie dostanie. Tam jest to wszystko centralnie zarządzane a nie tak jak w Skodzie, gdzie w Krakowie kupisz taniej Octę o dodatkowe 10%
                  Ja podziękowałem za Mazdę bo w Kombi jednak jest mniejsza od Octy III, a Sedan mi się nie podoba i jest mało funkcjonalny (to jednak nie liftback)

Komentarz

• Maicroft
                    Moderator
                    S_OCP MemberModeratorr
                    • 2004
                    • 25757
                    • Audi

Skrzynia Mazdy to CVT jak w Subaru, Mitsubishi czy Audi w znienawidzonym multitroniku.
                    Spritmonitor.de

Komentarz

• sew1981
                      RS
                      S_OCP MemberModeratorr
                      • 2009
                      • 10917
                      • Fiat

irekk, już jechałeś SIII ? Skąd wiesz że się kieruje jak autobusem ? Posłuchaj dobrze tego gościa w tym linku co wkleiłem o ile znasz angielski, co mówi o zachowaniu na drodze SIII i jak się nim kieruje....skąd wyssałeś takie wiadomości?
                      Mówi o porównaniu w kierowaniu m.in. do OIII i właśnie mówi, że SIII kieruje się jak auto premium, wbrew temu co piszesz :wink:

Komentarz

• loyd
                        RS
                        • 2010
                        • 2342

Jeździłem M 6 i nie było to cvt - normalny automat / a jak cvt to tak zrobiony, że nie czuć i nie słychać tego/.

Ale zonka mi zadaliście - jakby to było cvt to się chyba zastanowię.

[ Dodano: Czw 07 Maj, 15 20:49 ]
                        Pozatym naprawdę to zapie....la. Bez jaj 8 sek. do 100 to nie taka znowu lipa.

Ustawiłem prędkość na tempomacie na 120 km/h i na obrotomierzu było 2000 obrotów - lepiej niż w Insigni CDTI 160 km/400 nm.

Komentarz

• sew1981
                          RS
                          S_OCP MemberModeratorr
                          • 2009
                          • 10917
                          • Fiat

loyd, to jak na 192 ps w automacie i taką budę, to niezły wynik 7,8 do setki
                          Maicroft, mi ktoś też mówił po jeździe testowej takim 2.5 aut., że to zwykły automat, a nie bezstopniówka w stylu cvt siedzi tam. potwierdzenie w teście znalazłem:
                          "Przekładnia Skyactiv-Drive udowadnia, że z klasycznych „automatów” z przetwornikiem momentu obrotowego można jeszcze sporo wycisnąć" :wink:

Komentarz

• loyd
                            RS
                            • 2010
                            • 2342

Producenci samochodów z napędem benzynowym wybrali różne drogi na polepszenie osiągów i zredukowanie zużycia paliwa. Bi…

Tu jest co nieco o skrzyni w Mazdzie 6. Nie wygladą to zle.

Nastraszyliscie mnie tym CVT.

Komentarz

• sew1981
                              RS
                              S_OCP MemberModeratorr
                              • 2009
                              • 10917
                              • Fiat

loyd, trochę z tymi danymi przegięli chyba...120 konna wolnossąca mazda w automacie ma 9,6s do 100 a OIII 105 ps w dsg ma 12,7 do 100? średnio wierzę w taką różnicę aż....zajeżdza "kupionym" artykułem...

Komentarz

• Alonzo_
                                RS
                                • 2009
                                • 2460
                                • Hyundai

Loyd, jak Ci sie podoba i pasuje (cyt. zapierdala dla Ciebie) i chcesz tyle na nią wydać to kupuj. Kurde wiecznie to nawiązywanie do skody. Jakby tylko skoda była słusznym wyborem. Kup 6 tkę i się ciesz. Wolnossący silnik, ładna buda. Pewnie 10 lat nie będziesz trzymał. Polatasz i zmienisz.
                                Skoda, skoda i tylko skoda. Co tu można innego usłyszeć. Przecież na końcu zawsze tu wygra skoda. Czego oczekujesz.
                                Kup mazdę bo jest ładna, ma wolnossący sprawdzony silnik a nie jakieś tykające tsi, czy rozlutowujące sie dsg.
                                Jak to czytam to tylko ze skodą możny być szczęśliwym....
                                A przy maździe wygląda....szkoda gadać.
                                A co SIII będzie warty to zobaczymy jak pojeździmy. Także rączki na kołderkę. O3 też miała być super i walczyć z klasą średnią. A wyszło troszku słabiej. Także poczekajmy z tymi achami aż rzeczywiście będzie przy czym sie zachwycać bo na razie to wiemy tylko jak S III wygląda.

Komentarz

• fan
                                  Elegance
                                  • 2009
                                  • 760

Rzecz w tym,że przyśpieszenie to jedna rzecz,a czas wyprzedzania to coś innego,niestety zależny jest od momentu obrotowego,którego w tym przypadku jest jak na lekarstwo.
                                  Respect All,Fear No One!

Komentarz

• irekk
                                    L&K
                                    • 2011
                                    • 1093
                                    • Octavia II (1Z3)
                                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

sew1981, pisałem o SII

Komentarz

• sew1981
                                      RS
                                      S_OCP MemberModeratorr
                                      • 2009
                                      • 10917
                                      • Fiat

irekk, do SII nie ma co porównywać, tylko do SIII :wink:

[ Dodano: Sob 09 Maj, 15 20:05 ]
                                      Alonzo_, nie "histeryzuj" nikt się nie "spuszcza" nad skodą - ja do takich nie należę, nie w tym rzecz. :wink:
                                      Każde z tych aut ma wady i zalety, zarówno M6 jak i SIII - które wyjdą. A myślę, że porównanie tych obu jest na miejscu, bo porównałem M6 2,5 Skypassion (które autor chce kupić) do SIII 2.0 tsi L&K powyżej, bo cenowo zbliżone. SIII jest na pewno większy i ma większą petardę, M6 na ładną linie i wnętrze (wiem, bo siedziałem). Co do awaryjności obu nie ma co porównywać, bo za krótko na rynku, tak samo nie ma co krzyczeć o tsi, jeśli to inny wypust ten 220, nowsza konstrukcja już niż 200.
                                      Jak autor zdecydowany, to kumam. Ja poprostu na jego miejscu bym przejechał się i pomacał osobiście oba dokładnie, zanim bym zakupił Mazdę mając tyle siana na autko nowe. Bo przecież nie kupujemy tylko wzrokiem i kolorystyką jak kobiety Panowie, a paroma innymi parametrami też :P :lol:

Komentarz

• loyd
                                        RS
                                        • 2010
                                        • 2342

sew1981, żona mnie ciśnie bardzo na Superba (i wiem, że z punktu widzenia rodzinnego to najlepszy wybór) - ale niestety Skoda nie wchodzi w grę ze względów zawodowych.

Komentarz

• AdamB
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 8030
                                          • Octavia IV (NX3)
                                          • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez loyd
                                          ale niestety Skoda nie wchodzi w grę ze względów zawodowych.

Prestige :diabelski_usmiech
                                          Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• irekk
                                            L&K
                                            • 2011
                                            • 1093
                                            • Octavia II (1Z3)
                                            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

sew1981, póki nie ma SIII do jazd to można tylko do SII

Komentarz

• sew1981
                                              RS
                                              S_OCP MemberModeratorr
                                              • 2009
                                              • 10917
                                              • Fiat

loyd, szkoda, żona ma racje w tym wypadku (aż dziwne u kobiety w tematach moto :P ) :wink:
                                              irekk, prawda, ale myślę, że warto poczekać jak ktoś może, bo auto będzie godziwe widać

Komentarz

• leszekmw
                                                RS
                                                • 2005
                                                • 5356

loyd, jeździłem taką mazdą , klient ma i nawet on przyznaje że to muł..jak na te konie które ma..no i coś tam narzekają na wyciszenie ludzie..
                                                O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                                                GVI 1.4TSI
                                                LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                                                tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• Maicroft
                                                  Moderator
                                                  S_OCP MemberModeratorr
                                                  • 2004
                                                  • 25757
                                                  • Audi

Zamieszczone przez loyd
                                                  sew1981, żona mnie ciśnie bardzo na Superba (i wiem, że z punktu widzenia rodzinnego to najlepszy wybór) - ale niestety Skoda nie wchodzi w grę ze względów zawodowych.
                                                  A co Mazda 6 w tym zawodzie ma lepszy prestige :?: :?: :?: Pewnie jeszcze w kombi 8)

Tak samo jest w przypadku Superba. Tylko tu to raczej w druga strone, bo kupujesz sensowne auto, ktore nie rzuca sie w oczy, bo nie ma tego prestizu premium.

Wiekszy prestiz bedzie mial jakis hot hatch z konretnym silnikiem i napedem. Tylko tu trzeba przeznaczyc budzet jak na 2-3 gole Mazdy

To taki komplekt Insignii w korpo, bo ludki ganiaja Astrami. :lol:
                                                  Spritmonitor.de

Komentarz

Pracuję...